İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Süleyman Tekerek’in 03 Kasım tarihli basın açıklamasına istinaden Balıkesir Milletvekili TBMM Grup Başkanvekili Turhan Çömez’in TBMM Başkanlığına Kahramanmaraş’la ilgili verdiği Araştırma Komisyonu Kurulması Önergesi:
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden beri, Kahramanmaraş AKP zihniyetinden çektiğini hiç kimseden çekmedi. Yıllarca fetö ile kontrol ettiler, fetöcü olmayanlara bir bardak su vermediler. Sonra vakıflar kurdular kurdurdular, şimdide onlarla kontrol ediyorlar. Vatandaş yardıma muhtaç olsun ki, kontrol altında tutulsun. Aşıyla, işiyle, geleceğiyle korkutulsun ki, kontrol altında tutulsunlar. Sadece oy versinler bir şey talep etmesinler. Talep edenlerde nankörlükle ve teröristlikle suçlanarak sindirilsinler.
Yerel seçimlerin üzerinden bugün itibariyle 217 gün, genel seçimlerin üzerinden 537 gün, depremin üzerinden 635 gün geçti. Yapılan ne var? Değişen ne var? Hiçbirşey yok. Yıkılmayı bekleyen binalar, kaldırılmayı bekleyen enkazlar, akibeti belirsiz orta hasarlı binalar, akmayan, aktığı yerdede çoğunda içilemez durumda olan sular, yarım saat yağan yağmurda gölet olan yollar, sokaklar, caddeler, su altında kalan evler ve iş yerleri. Sadece taşınarak gününü geçiren esnaflar, haddinden fazla kira ödemek zorunda kalan kiracılar.
Ektiği üründen zarar eden çiftçiler, barınma sorunundan dolayı şehri terketmek zorunda kalan insanlar, bu sebepten dolayı işçi sıkıntısı çeken ve üretimi sekteye uğrayan, geçici sığınmacı çalıştırmak zorunda kalan sanayiciler üreticiler ve ticarethaneler. Buna rağmen ertelemek şöyle dursun her gün yenileri eklenerek artan, toplanmaya devam edilen dolaylı ve doğrudan vergiler, cezalar. Yandaş istihdam etmede birbirleriyle yarışan kurumlar.
Okullarda sınıf, koridor, cam ve tuvalet temizlemek zorunda bırakılan öğretmenler, okul müdürleri, içi boşaltılan bilimden uzak, eğitimden uzak müfredatlar. Okul kapılarında kol gezen uyuşturucu satıcıları ve çocuklarını onlardan önce kapmak için okul çıkışını saatler öncesinde mesken tutan anneler, babalar.
Olmayan hastanelerde kısıtlı fiziki ortam ve ekipmana rağmen günde iki yüz civarında hastayı muayene etmek zorunda kalan doktorlar, her gün bir yolsuzluk ve hırsızlıkla gündeme gelen özel ve kamu hastaneleri. Ciddi operasyonlar için başka illere gitmek zorunda kalan, imkanı olmadığı için başka illere gidemeyip ölümü bekleyen hastalar.
Geçiçi sığınmacı yığılmalarından dolayı gettolaşan ve güvenlik sorunu had safhada olan kadim mahalleler.
Depremden sonra yandaşlardan fırsat bulabilipte zar zor, yalvara yalvara yerleştikleri konteynırlarda üçüncü kışını geçirmeye mahkum edilen yaklaşık 60 bin kişilik nüfus.
Yeni imar aşamasında büyükşehir vizyonundan çok çok uzak, yerel yöneticiler sayesinde hiçbir zaman akıllarına gelmeyen kronik sorun, otoparkı olmayan, kent meydanı olmayan, dar ve düzensiz caddeleriyle, Büyükşehir Kahramanmaraş. Kyk yurdu yapmadıkları için 1800 civarında sokakta kalan üniversite öğrencisi. 1996 yılından beri bir türlü uçak inemeyen köy garajı niteliğindeki havaalanı.
Geliri olmadığı için kredi kartı borcu altında ezilen çocuğuna bir gofret alamayan yandaş olmayan vatandaş. Kış ayları girerken yardıma muhtaç bıraktıkları hemşehrilerimin ve sattıklarını herkesin bildiği geçici sığınmacıların kapılarının önüne atılan, sosyal belediyecilik ve yönetim reklamlarının malzemesi, kömür çuvalları. Kucağında iki yada üç yaşındaki çocuğuyla çöp konteynerini deviren ve yiyecek arayan dilenmez dilenci anneler. Fakirliği öven hutbeler.
Mezra yolundan farksız merkezden ilçelere ve büyük mahallelere giden yollar.
İki tane profesyonel takımı olan merkez nüfusu 750 bin civarındaki Kahramanmaraş’ımın merkezi 70 bin il geneli 230 bin olan Sinop kadar olamayan kurdukları ve kurdurdukları vakıfların kontrolünden çıkamayan ve onlardan müsade alamayan yönetici olduklarını zanneden yöneticileri, aşağıdaki fotoğrafa bakın bakında ibret alın mümkünse yüzünüz kızarsın.
Aşağıdaki fotoğraf şehrimin iki mahallesinin nüfusuna sahip 70 bin nüfuslu Sinop ilinin çok yakında açılacak olan 10 bin kişilik stadyumu.
Çok zor ama belki biraz vizyonunuzu genişletir. Sadece sosyal medyada fotoğraf ve video paylaşarak çalışıyormuş algısı ile şehir yönetilmez. İcraat gerekir, sorumluluk almak gerekir. Vizyon gerekir. Tüm hemşehrilerim adına seçilen ve atanan tüm yöneticileri icraata davet ediyorum.
İYİ Parti Kahramanmaraş İl ve İlçe Teşkilatları olarak tüm bu saydığım ve unuttuğum sorunların takipçisiyiz ve tüm hemşehrilerim adına hesabını sormakla yükümlüyüz.